Trening za decu

na vrh

Trening za decu - Trening snage - Personalni trener Beograd

Deca koja su spremna da učestvuju u organizovanim sportskim ili drugim aktivnostima kao što su košarka, fudbal ili gimnastika obično mogu bezbedno da započnu trening snage. Deca od 7 ili 8 godina mogu bezbedno da rade trening snage za decu ako imaju dobru ravnotežu i kontrolu nad svojim telom, prate uputstva i ispravno rade vežbe. Trening za decu može biti dizajniran tako da odgovara svakom detetu i da mu pomogne u povećanju snage i kondicije bez previše velikih napora. Posebno planirani trening za decu uvek treba prepustiti profesionalnom personalnom treneru sa iskustvom jer su povrede moguće pri nepravilnom vežbanju.

Trening za decu nikako ne bi trebalo da bude smanjena verzija treninga za odrasle. Deca koja rade vežbe za povećanje snage treba da nauče pravilnu tehniku i da znaju kako da bezbedno koriste opremu.

Još jednom podvlačimo da plan treninga za decu treba da osmisli profesionalni trener koji ima iskustva u radu sa decom i tinejdžerima.

Šta je trening snage za decu?

Trening snage za decu je način za izgradnju mišića i snage pomoću podizanja tegova, korišćenja mašina ili traka, kao i uz pomoć sopstvene telesne težine. Deca i tinejdžeri uglavnom žele da rade trening snage kako bi poboljšali sportske performanse, lečili ili sprečili povrede ili poboljšali svoj izgled.

Prednosti treninga snage za decu

Trening snage za decu može pomoći deci i tinejdžerima da izgrade jake mišiće. Uz dobro osmišljen i vođen program možemo navesti nekoliko prednosti treninga za decu:

  • Trening za decu će poboljšati ukupnu kondiciju i sportske performanse
  • Trening za decu će povećati telesnu masu izgradnjom više mišića i gubitkom viška masti
  • Trening za decu će sagoreti višak kalorija
  • Trening za decu će ojačati kosti
  • Trening za decu će poboljšati njihovo mentalno zdravlje

Da li je trening snage za decu bezbedan?

Većina povreda tokom treninga za decu se dešava zato što dete nije bilo pod nadzorom. Naprezanje mišića je najčešća povreda povezana sa treningom snage. Kako bi se isključila mogućnost povreda, neophodno je vođenje treninga za decu od strane profesionalnog trenera koji u svakom momentu može sprečiti povređivanje i objasniti kako se neka vežba ispravno radi.